10 January 2013

Jedlo opaľuje: Čo jesť, aby sme boli výraznejšie?

 Zima je obdobím, ktoré nevplýva zrovna najpriaznivejšie na našu pokožku. Tá nielenže je suchá, ale nemá ani poriadnu farbu, v dôsledku čoho vyzeráme bez života. Ísť ku moru alebo do solária sú tiež varianty, no my vám prezradíme lacnejšiu a prirodzenejšiu formu, ako byť „opálená“.

Každá z nás chce vyzerať, čo najlepšie a v chladných mesiacoch to platí dvojnásobne. Cesta ku krásnej a zdravej pokožke je pritom jednoduchá. Stačí len zbystriť svoju pozornosť na potraviny, okolo ktorých v hypermarketoch denne prechádzame. Ide hlavne o ovocie a zeleninu červenej, žltej, oranžovej a tmavo zelenej farby. Najideálnejšie je kombinovať viaceré suroviny, ktoré sa vzájomne dopĺňajú.
 

Červené ovocie a zelenina

Červené suroviny majú v sebe látku nazývanú lykopén, ktorá neobsahuje kyslík. Tá sa nachádza najmä v červenej paprike, v červenom grapefruite, v melóne a jahodách, ktoré ale v zime dostať ťažšie. Vo veľkej miere ho majú aj paradajky, pričom táto látka je ľahšie stráviteľná, ak sú paradajky upravené na pastu, omáčku, džús alebo koktejl.
 

Oranžové ovocie a zelenina

Sú bohaté na alfa, beta a gama-karotén. Alfa karotén nájdete v červenej a žltej paprike, v mrkve, v brokolici, tekvici alebo avokáde. Pokiaľ máte radšej sladké v podobe ovocia, sústreďte sa v tomto období na banány, pomaranče, grapefruity alebo brusnice. 
 
Niektoré z uvedených ako mrkva, paprika a brokolica obsahujú aj známy beta-karotén. Možno ste doposiaľ nevedeli, že ten obsahujú aj citrusy, mango, nektarinky, figy alebo broskyne.
 

Žlté ovocie a zelenina

Žlté plody majú v sebe molekuly kyslíka, tzv. luteín, ktorý pokojne nájdete v mangu, pomarančoch, broskyniach, či žltom melóne, ktorý sa v zimnom období dá takisto kúpiť.
 

Tmavo zelené ovocie a zelenina

Obsahujú chlorofyl, beta-karotén, luteín a vápnik. Zdrojom je napríklad brokolica, rukola, zelená kapusta, špargľa, ružičkový kel, avokádo, zelená paprika, akékoľvek listové šaláty, špenát a z ovocia je to limetka alebo zelené jablká.



feminity.sk

No comments:

Post a Comment